Przepis na za⁎⁎⁎⁎ście za⁎⁎⁎⁎ste placki ziemniaczane z mięsem mielonym


  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 marchew duża

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 0,5 kg mięsa mielonego, polecam z boczku, wychodzą soczyste

  • 10 jaj średnich

  • 1,5 kostki smalcu

  • 2 łyżeczki czubate soli

  • 2 łyżki majeranku

  • mąka pszenna lub ziemniaczana


Warzywa trzeć wedle uznania, ja trę na największych oczkach, a cebulę na najmniejszych, czosnek wycisnąć lub posiekać natomiast ziemniaki wcześniej odcedzić z nadmiaru wody.

Wbić jaja i dodać mięso, dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku i zagęścić mąką.


Rozpuścić ćwierć kostki smalcu na patelni, przed kładzeniem placków odlać nadmiar wody z ciasta.

Smażyć aż do chrupkości, przed kolejną porcją dodać na patelnię 1/8 kostki smalcu lub więcej, zależy, jak placki wciągnęły tłuszcz.


Podawać z sosem np. pomidorowym i kleksem śmietany


Z patelni 30 cm po 3 sztuki placków wychodzi zwykle 12-14 sztuk.

Nie daję zdjęć, bo wyglądają jak standardowe placki ziemniaczane

Komentarze (1)

Helpdesk

@Barta55ko przepis zapisany

Zaloguj się aby komentować