Przepis na zajebiście zajebiste placki ziemniaczane z mięsem mielonym

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 marchew duża
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa mielonego, polecam z boczku, wychodzą soczyste
  • 10 jaj średnich
  • 1,5 kostki smalcu
  • 2 łyżeczki czubate soli
  • 2 łyżki majeranku
  • mąka pszenna lub ziemniaczana

Warzywa trzeć wedle uznania, ja trę na największych oczkach, a cebulę na najmniejszych, czosnek wycisnąć lub posiekać natomiast ziemniaki wcześniej odcedzić z nadmiaru wody.
Wbić jaja i dodać mięso, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i zagęścić mąką.

Rozpuścić ćwierć kostki smalcu na patelni, przed kładzeniem placków odlać nadmiar wody z ciasta.
Smażyć aż do chrupkości, przed kolejną porcją dodać na patelnię 1/8 kostki smalcu lub więcej, zależy, jak placki wciągnęły tłuszcz.

Podawać z sosem np. pomidorowym i kleksem śmietany

Z patelni 30 cm po 3 sztuki placków wychodzi zwykle 12-14 sztuk.
Nie daję zdjęć, bo wyglądają jak standardowe placki ziemniaczane
Helpdesk

@Barta55ko przepis zapisany

Zaloguj się aby komentować