Poranna kawusia z Hejto część pierwsza


Latte


-Podgrzane mleko 4/5 kubka


-Mleczna pianka 1 cm


- podwójne espresso


Mleko podgrzewamy w dyszy spieniajacej


Żeby podgrzewać mleko należy na początku lekko spienić napój leciutko wynurzając końcówkę dyszy, oznaką chęci nabrania powietrza przez dysze jest jej ryk (serio... Jak mleko wymaga spienienia zaczyna się drżeć jak stara przed Wigilią). Po krótkim spienianiu zanurzyć dysze prostopadle do dna dzbanka 1 cm nad jego powierzchnią, trzymać do uzyskania odpowiedniej temperatury


Po podgrzaniu mleka nagrzać szklankę do latte ( nalać do 3/4 szklanki wrzątku)


Zacząć zaparzać podwójne espresso


Po zaparzeniu espresso należy wylać wodę ze szklanki, połączyc mleko z pianką w dzbanku (okrężnymi ruchami na stole machać dzbankiem do mleka) do lekko przechylonej szklanki zacząć wlewać mleko, na tyle szybko żeby zlecialo trochę pianki, wlać na tyle dużo mleka by po wlaniu espresso była możliwość korekcji ilości piany, wlej espresso zdecydowanym szybkim ruchem na środek szklanki


Korekcja piany


Wlałeś za szybko i piany jest>1 cm ?


Zdecydowanym silnym ruchem walnij dzbankiem z mlekiem w stół roboczy bądz swój zakuty pospieszny łeb żeby oddzielić spowrotem mleko od piany i wlej delikatnie mleko z pewnej wysokości (łatwiej wtedy wychodzi)


A co jeśli pianki jest za mało?


Połącz mleko tymi okrężnymi ruchami co wcześniej były opisane


I oprzyj lejek dzbanka o szklankę


Zdecydowanymi ruchem wylej pianę


Pamiętajcie przy korekcji piany by nie uszkodzić latte Artu


Smacznego


#kawa #kawusia #kawazhejto

70e4e02a-6ad5-4191-a40c-b380e8de60e3

Komentarze (2)

jenta

@Kjubsonek ja robię tylko klik i mam xD

Kjubsonek

@jenta barista automatyczny

Zaloguj się aby komentować