Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

Polscy naukowcy zrobili krok w kierunku wyjaśnienia zagadkowego związku między niskim poziomem krążącej we krwi lipoproteiny (a) a wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Choć liczne badania obserwacyjne od dawna sugerowały istnienie tej zależności, nikomu wcześniej nie udało się wyjaśnić mechanizmów leżących u jej podstaw. [...]


Wykazali, że wysoki poziom insuliny, czyli tzw. hiperinsulinemia, może prowadzić do zmniejszenia stężenia Lp(a). Jest to spowodowane tym, że insulina na poziomie biologicznym hamuje ekspresję genu kodującego apolipoproteinę(a), która jest kluczową składową Lp(a). Ponieważ powstaje mniej apolipoproteiny(a), wpływa to również na obniżenie syntezy Lp(a).


„W stanie przedcukrzycowym tkanki są mniej wrażliwe na ten hormon, dlatego zaczyna on być produkowany w nadmiarze. Oznacza to, że hiperinsulinemia, która towarzyszy rozwojowi cukrzycy typu 2, jest przynajmniej częściowym wyjaśnieniem tej odwrotnej zależności, którą naukowcy od dawna zauważali" - powiedział autor badania, które ukazało się w czasopiśmie "Cardiovascular Diabetology" (https://doi.org/10.1186/s12933-024-02389-7)..) [...]


#medycyna #cukrzyca #krew #badaniakrwi #naukawpolsce

Nauka w Polsce

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować