Podaje przepis na sos jak z chińskiej budy:

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ostre papryczki według uznania
  • 1 łyżeczka MSG
  • 2 ząbki czosnku

wszystko wymieszać, czosnek wycisnąć do środka

Dodaje się to pod koniec smażenia warzyw, mięsa czy co tam chcecie
#jedzenie #gotowanie
def userbar
Tomekku

@def msg? Czyli? Bo nic mi to nie mówi akurat

def

@Tomekku Glutaminian sodu, na allegro najlepiej kupić. Polecam też sos sojowy picrel

c308326e-1fe0-431b-a3cd-d91e6ba80ea2
slynny_skorpion

@def a da się podbić smak zwykłymi przyprawami? z tego co wiem, juz sam cukier podbija smaki.

btw. nauczyłem się, że nie muszę solić, jeśli dodam odpowiednią ilość majeranku i rozmarynu do mięsa. tylko mi to smakuje, więc do wszystkiego innego muszę dodać sól.

alucard

@slynny_skorpion msg to inny smak. oprócz słonego, słodkiego, itd, twój język wykrywa też obecność białek, przez wykrywanie częstego budulca, aminokwasu: kwasu glutaminowego. msg - glutaminian sodu - też aktywuje ten kubek smakowy, więc jedzenie smakuje bardziej mięsiście, po japońsku umami.

jiim

Ja daję trochę więcej sojowego bez msg i redukuję, glutaminian jest w sosie sojowym.

def

@jiim można i tak, ale ja lubię intensywny smak msg w azjatyckiej kuchni

mk-2

@def można czymś soję zastąpić?

def

@mk-2 solą bym zastąpił

mk-2

@def dzięki, na sól kuchenną raczej się nie ma alergii. Tylko konsystencja inna niż sosu sojowego

def

@mk-2 trzeba rozwodnić, mozesz tez kombinowac z sosem rybnym albo ostrygowym, ewentualnie worcestershire

mk-2

@def ten ostatni kiedyś używałem, no inny efekt niż sojowy ale przynajmniej w heinz nie dają soji do tego

Zaloguj się aby komentować