Öpfelküechli


Składniki:


100 g mąki


1 szczypta soli


1/8 l białego wina


1 jajko


1 łyżeczka roztopionego masła


Masło klarowane do smażenia


grube plastry jabłka


Cukier do posypania


Sposób:


Mąkę wymieszać z odrobiną soli, wymieszać z białym winem na gęstą masę,dodać żółtka i trochę roztopionego masła.


Na koniec dodać ubite na sztywno białko. Obróć w nim plasterki jabłka i na gorąco(chodzi o panierkowanie w tym cieście) i na pateltnie. Upiec tłuszcz (ewentualnie polać alkoholem i flambirować

3267593b-1bb8-44c1-90fe-99c9c139d33f

Komentarze (5)

Frasad

@Sobierajmateusz Olkohole z jabłek to by mnie najbadziej obchodziły.

sullaf

@Frasad ta, dzięki akcji "jedz jabłka na złość putinowi" cydry miały swoje 5 minut. Ale jak sam próbowałem zrobić cydr wyszła mi gazowana breja jabłkowo-drozdzowa xD

Frasad

@sullaf Mi się marzy cydr zimowy z jabłek już przemrożonych na dworze. Kiedyś taki piłem i był cudowny. Ale nie umiem zrobić.

Sobierajmateusz

@Frasad elo masz już wyżej radę.

Zaloguj się aby komentować