Odkryto skamieniałe resztki najstarszego pieczonego posiłku

Odkryto skamieniałe resztki najstarszego pieczonego posiłku

hejto.pl
Naukowcy od lat zadają sobie pytanie o to, kiedy ludzkość nauczyła się kontrolować ogień i gotować, czyli dokonywać termicznej obróbki żywności w celu jej spożycia. Nowe odkrycia ekspertów z Izraela ujawniają, że pierwszy kucharz mógł żyć na Ziemi nawet 600 tys. lat wcześniej, niż dotąd sadzono.
Dokładna analiza szczątków ogromnej ryby z rodziny karpiowatych, znalezionej na stanowisku archeologicznym Geszer Benot Ya'aqov (GBY) w Izraelu, wskazuje, że została ona przyrządzona około 780 tys. lat temu. Odkrycia te rzucają nowe światło na sprawę termicznej obróbki żywności przez praprzodków człowieka i zostały opublikowane w „Nature Ecology and Evolution” (DOI: 10.1038/s41559-022-01910-z).
Szczątki ogromnej ryby mierzą ok. 2 m długości. Ich analizy podjęli się naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego, Uniwersytetu Bar-Ilan w Tel Awiwie, we współpracy z Oranim Academic College, Izraelską Instytucją Badań Oceanograficznych i Limnologicznych, Muzeum Historii Naturalnej w Londynie i Uniwersytetem Johannesa Gutenberga w Moguncji.
Pełny artykuł na dzienniknaukowy.pl

Komentarze (4)

lexico

Bardzo ciekawe znalezisko, przesuwa ono znacznie granicę posługiwania się ogniem przez homonidów.

Pan_Waclaw

@lexico Epoka kamienia łupanego trwała 2.5 miliona lat. Jak widzę znaleziska że dopiero circa 800 tys lat temu jakiś człowiekowaty sobie coś przysmażył, to ciągle można to brać na dystans i się bawić tymi granicami do woli. Konkretów się już przenigdy nie dowiemy.

lexico

@Pan_Waclaw Oczywiście, że na konkrety nie ma col liczyć, ale biorąc pod uwagę,że wcześniejsze dowody wskazywały na użycie ognia do gotowania na 170 tys. lat temu, to różnica jest ogromna.

Sraka

Być może to właśnie obróbka termiczna przyczyniła się do wzrostu masy mózgu, a nie "jedzenie mięsa" jak to wszędzie się słyszy.

Zaloguj się aby komentować