(Nie) Poranna kawusia z Hejto część 2


ICED CAPPUCCINO


Do tego wywaru niestety będziemy musieli się zaopatrzyć w przedmiot zwany spieniaczem do mleka na zimno, większość spieniaczy automatycznych ma funkcję spieniania na zimno więc nie powinno być to problemem.


1/3 szklanki mleka


Kostki lodu


Espresso (ma wyjść również 1/3 szklanki)


Spienione na zimno mleko 0.5% 1/3 szklanki


Wlewamy do szklanki zimne mleko


Dodajemy delikatnie parę kostek lodu ( ja użyłem wielorazowych żeby nie rozwadniało mi kawy)


Przygotowujemy się do zaparzania espresso


I teraz mamy dwie opcje


Słodka i normalna


W przypadku normalnej podstawiamy mleko z lodem pod dysze ekspresu i lejemy espresso, wtedy najlepiej się rozwarstwi


Jednak jak chcemy słodka kawę musimy nalać do filiżanki espresso bądź czego tam chcecie następnie posłodzić i lać koniecznie WOLNIUTKO niczym działanie moderacji wykopka po kostkach lodu, wtedy też powinno się fajnie rozwarstwić


Jak macie syrop do kawy można go używać jako dosłodzenia do mleka, wtedy też pod dysze


Przygotowujemy zimna piankę


Mleko 0.5% najlepiej się pieni na zimno dlatego go używamy, postępujemy zgodnie z instrukcją danego spieniacza


WOLNIUTKO musi nam opaść sama pianką konsystencji pianki do golenia jak wyleje się mleko które nam rozwali rozwarstwienie to d⁎⁎a nie ICED CAPPUCCINO


Możemy przyozdobić posypka że stencilem


Smacznego


#kawa #lukasz


#kawatime #gotujzhejto

754771ec-05b0-45f4-a2d9-53309caaa78b

Komentarze (4)

sullaf

Mleko, kostki, kawa, piana. Dobra, chyba tego nie spierdolę.

sullaf

Spierdoliłem. Jakoś mi się wszystko wymieszało i wyszła mi tylko lurowata kawa z mlekiem na zimno

Kjubsonek

@sullaf dobrze ubiłeś piankę?

sullaf

@Kjubsonek widocznie za słabo. Spróbuję przy okazji jakiejś kolejnego podejścia

Zaloguj się aby komentować