Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Reneta Orleańska
Herbstapfel Orleans Reinette
,Orléans-Reinette, Pepping von Holland, Reinette d`Orleans, Triumph-Reinette(6)
Pochodzenie:
Jabłoń Orleans Reinette została po raz pierwszy opisana we Francji około 1776 roku. Dziś jest uprawiana w całej Europie, ale pozostaje mało znana.
Morfologia:
Orleans Reinette to odmiana średnia do dużej, o średnicy średnio 7-8 centymetrów, (3)
Średnie, ordzawione jabłko, o okrągłym i płaskim kształcie z ledwo wyczuwalnym żebrowaniem. Duże przetchlinki są rozrzucone nieregularnie.(2)
Skórka: Kolor podstawowy to żółty do pomarańczowego, który jest prawie całkowicie pokryty ordzawieniem. Na powierzchni wystawionej na działanie promieni słonecznych pojawia się rumieniec, na jabłkach w pełni dojrzałych należy szukać miedzianych lub pomarańczowych plam.
ma delikatny, serowy zapach, który wydaje się być charakterystyczny dla ordzawień. Pień jest krótki i ciężki, osadzony głęboko w zagłębieniu. Kielich jest duży i otwarty, osadzony w umiarkowanie głębokiej i szerokiej niecce.(2)
Miąższ:
Miąższ zawiera również centralny włóknisty rdzeń wypełniony drobnymi, czarno-brązowymi pestkami. Jabłka "Orleans Reinette" są aromatyczne i wydzielają owocowo-trawiasty zapach, który w przypadku intensywnego ordzawienia owoców wydziela czasem subtelne nuty sera.(3)
Miąższ kremowy, średnio drobnoziarnisty, delikatny i żujący z odrobiną chrupkości. Wytrawny i słodki, o aromacie skórki pomarańczowej i miodu, orzechowy. (2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatność
Mączniak prawdziwy-niska podatność
 Zaraza ogniowa-niska podatność
Rak drzew owocowych- niska podatność
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Przechowuje się do trzech miesięcy, najlepsze smaki po dwóch tychodniach w przechowalni(5)
Dojrzałość :
koło połowy października.
Odporność na mróz:
 odporność na mróz**:** bardzo duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
dobre jabłko deserowe, jabłko gospodarcze, do spożycia na świeżo, kompot, mus, sok, cydr(1)
Korona
średnio silna, o wyprostowanej, rozłożystej koronie .(2)
Owocowanie:
Owocuje co dwa lata.,dość przemienie ale plon dobry(2)
Zapylacze:
Braeburn, Elstar, Fiesta, Flamenco, Gala, Golden Noble, Głogówka, Królowa Renet, Pinova(4)
Szkółka:
https://www.pflanz-es.de/de/obstgehoelze/Obstbaeume/malus-orleans-reinette-herbstapfel-orleans-reinette.html
Literatura:
(1)-https://www.pflanz-es.de/de/obstgehoelze/Obstbaeume/malus-orleans-reinette-herbstapfel-orleans-reinette.html
(2)-https://pomiferous.com/applebyname/orleans-reinette-id-4762
(3)-https://specialtyproduce.com/produce/Orleans_Reinette_Apples_8623.php
(4)-https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-orleanska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(5)-https://www.saltspringapplecompany.com/orleans-reinette
(6)-https://niepodlewam.pl/jablon-reneta-orleanska-uprawa-odpornosc-zapylacze/
(7)-Goethe, Degenkolb, Mertens: �pfel und Birnen - Die wichtigsten deutschen Kernobstsorten, Berlin 1894
5da17829-b764-4cc0-9938-cafb8b28fa90
myrkur

@Sobierajmateusz opisz kiedyś Kronselską, rośnie u mnie na polu, nie dotykają jej żadne nawozy a smak jest niesamowity

Zaloguj się aby komentować