Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Reneta szampańska,ChampagnerReinette.


Pochodzenie:


Jabłko pochodzące z Szampanii,


W Badenii jest znana i często uprawiana pod nazwą Herrnapfel, w Wirtembergii jako Loskrieger. Diel, rzeczywiście, opisał go w 1799 roku pod tą ostatnią nazwą, a w 1800 roku pod obecnie ogólnie przyjętą nazwą Champagner Reinet. (1)


Morfologia:


Champagne Renette” to średniej wielkości jabłko deserowe . Ma typowy płaski kształt, o szerokości około 65 mm i wysokości 47 mm.(6)


Kształt średniej wielkości, płasko kulisty, dół kielicha płytki, żebrowany, trzon różnej długości, dół trzonu promieniście ordzawiony, (7)


Skórka: Gładka, lekko oleista, kolor podstawowy zielono-żółty, przebarwienie tylko nieznacznie wyraźne, wrażliwy na ucisk, lekki zapach.(6)


Miąższ:


Miąższ biały, nieco gruby, soczysty, kwaskowaty o słabym aromacie, dużo witaminy C(6)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – niska podatność.


Mączniak prawdziwy-niska podatność


Zaraza ogniowa-bardzo wysoka podatność.(5)


Rak drzew owocowych- wysoka podatość.


Owocówka jabłoniowa-niska podatność.


Przechowywanie:


Przechowywanie w warunkach chłodniczych: Przechowuje się do sześciu miesięcy, najlepsze smaki po dwóch miesiącach przechowywania.(2) Najlepsze są po świetach Bożego Narodzenia.


Dojrzałość :


Zastosowanie kulinarme to koniec śierpnia,deserowe od połowy września.


Odporność na mróz:


 \ bardzo duża do -35°C (do strefy klimatycznej 3)


Jabłka można sadzić nawet do 1000 m n.p.m. Są mniej wymagające od innych gatunków owoców pod względem temperatury czy warunków świetlnych, (4)


Przeznaczenie:


 Jakość i zastosowanie: jako owoc na cydr i wino, a także jako placek jabłkowy i owoc domowy pierwszej rangi(1)


Korona: Tworzy piękną, okrągłą koronę, ale nie osiąga dużych rozmiarów.(1)


Owocowanie:


bardzo póżno wchodzi w okres plonowania, średnie plony regularne, na podkładkach antonówki bardzo przenienie.


Zapylacze:


Grupa zapylająca 3 w 100% pyłek zgodny w zapylaniu z Cox's Orange Pippin.


Szkółka:


https://www.kp.org.pl/pl/field-station-owczary/offer/friut-trees-nursery


Literatura:


(1)- http://poha.dk/Frugtsorter/IrskFerskenB/ChampagnerR.B.htm


(2)- https://pomiferous.com/applebyname/champagner-reinette-id-1249


(3)-Müller-Diemitz, Bissmann-Gotha u.a.: Deutschlands Obstsorten, Stuttgart 1905 – 1930


(4)- https://www.prospecierara.ch/de/pflanzen/sortenfinder/detail.html?tx_psrsortenfinder%5BshowUid%5D=OB-11026


(5)- https://www.streuobst-in-bayern.de/detail/id=628e31524aa7e13f743a61fb


(6)- https://www.obstgarten.biz/info-thek/champagner-renette.html


(7)- Herbert PetzoldApfelsorten. 4., überarbeitete und erweiterte Auflage. Neumann, Radebeul 1990, ISBN 3-7402-0075-8 .

ccc20c9f-6aa8-4e30-acc2-4edb5d326134

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować