Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Pepina Szafranowa,Пепин Шафранный


Pochodzenie:


Szafranowy Pepin jest jedną z najbardziej znanych odmian I.V. Michurin .


Odmiana została uzyskana z zapylenia w 1907 roku odmiany Renety Orleańskiej z pyłkiem siewki mieszańcowej, która powstała ze skrzyżowania litewskiej Pepinki(Glogierówki) z jabłonią chińską.(1)


Morfologia:


średnia waga to 80 g, maksymalna - 140 g, o pamiętnym okrągło-stożkowym kształcie i, jak stwierdził I.V. Michurin, "wspaniale pomalowana szkarłatnym malowaniem na pięknej żółto-szafranowej kolorystyce podstawowej" .(1)


Owoce są średniej wielkości i małe, okrągło-stożkowe, bardzo słabo żebrowane, symetryczne. Powierzchnia jest gładka.(2)


Szypułka jest długa, smukła, wyłaniająca się z wąskiego, głębokiego lejka o lekko ozdobnych ścianach. Kielich mały, zamknięty, osadzony w płytkim spodku z nikłą bulwiastością.(2)


Skórka:


podstawowa jest zielonkawo-żółta, natomiast pokrycie nasłonwczione to ciemnoczerwone rumieńce, z wyraźnie widocznymi ciemniejszymi pasami i smugami oraz obfitością małych białych kropek.(2)


Miąższ: kremowy, zwarty, soczysty, o winno-słodkim smaku z korzennym subtelnym aromatem, o dobrym smaku. (2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – średnia do wysokiej podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


 Zaraza ogniowa-niska podatność.


Rak drzew owocowych- średnia podatność.


Owocówka jabłoniowa-bardzo wysoka podatność.


Przechowywanie:


Można przechować do lutego na spokojnie,choć najprawodpodbniej zaczynają gnić w połowie grudnia,przechować można do 5-6 mięsiecy. Jabłka uzyskują swój najlepszy smak dwa miesiące po zbiorze(5)


Dojrzałość :


Dojrzałość zbiorcza:


Owoce dojrzewają w połowie do końca września.


Dojrzałość konsumpcyjna :początek pażdziernika/do lutego.


Odporność na mróz:


duża do -35 °C (do strefy klimatycznej 3) ale wtedy przemarza 1/3 drzewa które trzeba usunąć(3)


Przeznaczenie:


Jabłko słabo deserowe oraz dobre gospodarcze.Bardzo dobra do soków,dżemów,konfitur.Więc odmiana przemysłoea


Korona


Średniej wielkości drzewo, za młodu zaokrąglone, w czasie owocowania szeroko zaokrąglona korona z opadającymi gałęziami, korona jest gęsta i wymaga regularnego przerzedzania. (2)


Bez przycinania dorasta maksymalnie do 3-3,5 m(6)


Owocowanie:


Owocuje średnio-poźno po 5-7 latach,wtedy corocznie,plonowanie dobre. Na karłowych owocuje już wieku 4 lat(4).


Zapylacze:


konwencjonalnie samopłodny ale plonuje wtedy słabo.(6)


Antonówka; Słowianka(rosyjska odmiana lokalna); Welsey(Braeburn); Kawilla Śnieżna(6)(7)


Szkółka:


https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/


Literatura:


(1)- http://www.plodosad.ru/pepin-shafrannyiy-za-i-protiv/


(2)- https://vniispk.ru/varieties/pepin-shafrannyi


(3)- https://webferma.com/sadovodstvo/vibor-yabloni/pepin-shafrannii-starii-sort.html


(4)- http://myflo.ru/sad/jabloni/jablonja-sort-pepin-shafrannyj


(5)- https://agro-ra.ru/shop/plodovye-derevja/jablonja-malus-osennie/jablonja-pepin-shafrannyi.html


(6)- https://sadsezon.com/sad/plodovie/yabloni/sorta/p/pepin-shafrannyj.html


(7)- https://nayablone.ru/sorta-yablon/pepin-shafran


(8)- https://pibig.info/146229-pepin-shafran-jablonja.html


#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany

d25f062f-7a5f-4549-a789-31eb0ec3cac4

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować