Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa: Jabłoń Adam Mickiewicz
Pochodzenie: odmiana Polska, przypadkowa siewka znaleziona znaleziona przez Jana Brandysa, koniec XIX w.
Morfologia: Owoc duży,wysoki,(7-9cm) formy uciętego stożka, pięcioma zaokrąglonymi płaszczyznami ograniczony, dający sie postawić na części ogonkowej i kielichowej. Skórka lsiąca, gładka, zielonawo-żółta, a w dojrzewaniu blado-żółta, zielono marmurkowata, t.j, że plamy blado-zielone z pod żółtej skóry przebijają. Czerwona barwa zaledwie daje się dostrzec od strony słońca, jako lekki różowy podmuch. Ciemne kropki i jasne punkty są nieliczne (1)
Miąższ:Miąższ biały, bardzo soczysty, nader kruchy, słodko-winne, z wysokim aromatem, delikatne, wyborne. . (1).
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – odporna
Mączniak Prawdziwy-odporna
Zaraza ogniowa – mała podatność.
Owocówka jabłoniowa-taka jak u innych odmian małe do średniej porażenie.
Przechowywanie:przechowanie do końca grudnia ale może dłużej
Odporność na mróz:bardzo dobra.
Zastosowanie: odmiana :do jedzenia na przetwory, a także do ciast.
Korona: Rośnie bardzo silnie tworząc koronę kulistą
Zbiór owoców: (1).
początek października.
Zapylacze:nie wiadomo.
Gleba: potrzebuje dość żyznej gleby oraz przepuczalnej gleby.
Ilość owoców: dobrze rodzi owoce i owocowanie jest coroczne/
Link do szkólkarza:
Zrazy do pobrania możliwe tutaj: PAN Ogród Botaniczny – Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie.
Ul. Prawdziwka 2, 02-973 Warszawa | NIP 5251575083.
Tel. centrala 22 754 20 00 | tel. sekretariat 22 754 26 10 e-mail [email protected]
Literatura:
