Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Bursztówka Styryjska


Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker de Stirie, Maschanzker Styryjski, Stajer masanczki, Steirischer Maschanzker, Steirischer Winter-Borsdorfer, Steirischer Winter-Maschanzker, Styrska misen


(1)


Pochodzenie:


połowa XIX wieku (Austria)(1)


Morfologia:małe i średniej wielkości(około 5-6 cm); prawie okrągłe; skórka zielonożółta, z nielicznymi brązowymi plamkami, czasem z lekkim rumieńcem od słońca (większym przy dużej różnicy temperatury między dniami i nocami)


(1)


Miąższ: kremowy, soczysty, jędrny, średnio słodki


(1)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni – bardzo podatny w wilgotnych miejscach.


Mączniak prawdziwy-mała podatość.


Zaraza ogniowa – podatna.


Rak drzew owocowych-dość podatny.


Owocówka jabłoniowa-średnia podatność.


Przechowywanie: odmiana zimowa o bardzo długim okresie przechowania do 6 miesiecy .


Dojrzałość zbiorcza:połowa pazdziernika.


Odporność na mróz: bardzo duża (pochodzenie górzysta Austria.)


Przeznaczenie: alkohol etylowy w postaci cydru oraz destylacji spirytusu , Przezanzenie kuchenne głównie szarlotka oraz suszarnia. Mniej desrtową.


Korona:Młoda korona tego drzewa jest wyniosła, kształtu kulistego.W Polsce bardzo duże drzewo.


Owocowanie:


Bardzo późno wchodzi w okres owocowania nawet po 10 latach , plonuje przemiennie,


Zapylacze: Jonathan, Królowa Renet


Szkółka:


https://www.praskac.at/winterapfel-xii-v/malus-domestica-steirischer-maschanzker


Literatura:


(1)-https://niepodlewam.pl/jablon-bursztowka-styryjska-uprawa-odpornosc-zapylacze/


(2)-rysunek z książki „Oesterreichisch – ungarische Pomologie” Rudolfa Stolla z 1888 roku. Inne nazwy: Borsderfiana di Stiria, Maschanzker, Maschanzker d

8262bbe9-27bc-4aba-99d5-bae79f7bdf63

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować