Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:
Zailijskoje
Заилийское
Pochodzenie: Wyhodowana w Kazachskim Instytucie Sadownictwa z siewek odmian uprawnych. Podobno jest to naturalny mieszaniec renety Burkhardta i Alesandrium aporum(Aporta).(1)
Morfologia: Owoce są żółtozielone, z matowymi ciemnoczerwonymi smugami, silną niebieskawą nalotem i dość znaczną siateczką (rdzą) w pobliżu lejka. Średnia wielkość owocu to 180 gramów.(1)
Skórka:Skóra jest cienka i gęsta.(1)
Miąższ:
Miąższ jest delikatny i soczysty, a smak na wysokim poziomie.(1)
Miąższ jabłek jest miękki, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny i smaczny(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni -mała podatność
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa –mała podatność
Rak drzew owocowych-duża podatność
Owocówka jabłoniowa-mała podatność
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: koniec września.
Dojrzałość konsumpcyjna:początek października.
Przechowywanie: Można przechować do końca kwietnia czyli do 7 miesięcy choć owoce zaczynają gnić już od grudnia(3).
Odporność na mróz: dobra do -40 stopni  °C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie: 
 Głównie odmiana deserowa (1,4,5)
Korona:. 
Drzewa są wyprostowane, wysokie na 3-4 m, o zwartej koronie(4)Rośnie słabo.
Owocowanie:
Owocowanie rozpoczyna się na 3-4 roku, plony są dość wysokie i regularne. (2)
Zapylacze:
jest samopłodna.(5)
Szkółka:https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/
Literatura:
(1)-http://fungi.su/articles.php?article_id=267
(2)-http://www.ssad.lv/index.php/sorta-yablon/2011-02-02-22-33-21.html
(3)https://www.caravan.kz/gazeta/yablonya-dlya-vashego-sada-51224/
(4)-https://kazvek.com/physical_product/553549-sazhency-yabloni-zailiyskoe.html
(5)-https://vk.com/wall-143482776_57
#hejto #ciekawostki #polska #ogrodnictwo #stareodmiany
d19e98e0-1ca7-4beb-a1ee-824d3a5b77f6

Zaloguj się aby komentować