Nazwa gatunkowa: Jabłoń domowa (Malus domestica Borkh.).


Nazwa odmianowa:


Zailijskoje


Заилийское


Pochodzenie: Wyhodowana w Kazachskim Instytucie Sadownictwa z siewek odmian uprawnych. Podobno jest to naturalny mieszaniec renety Burkhardta i Alesandrium aporum(Aporta).(1)


Morfologia: Owoce są żółtozielone, z matowymi ciemnoczerwonymi smugami, silną niebieskawą nalotem i dość znaczną siateczką (rdzą) w pobliżu lejka. Średnia wielkość owocu to 180 gramów.(1)


Skórka:Skóra jest cienka i gęsta.(1)


Miąższ:


Miąższ jest delikatny i soczysty, a smak na wysokim poziomie.(1)


Miąższ jabłek jest miękki, soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny i smaczny(2)


Odporność na szkodniki oraz choroby:


Parch jabłoni -mała podatność


Mączniak prawdziwy-średnia podatność


Zaraza ogniowa –mała podatność


Rak drzew owocowych-duża podatność


Owocówka jabłoniowa-mała podatność


Dojrzałość :


Dojrzałość zbiorcza: koniec września.


Dojrzałość konsumpcyjna:początek października.


Przechowywanie: Można przechować do końca kwietnia czyli do 7 miesięcy choć owoce zaczynają gnić już od grudnia(3).


Odporność na mróz: dobra do -40 stopni  °C (do strefy klimatycznej 3)


Przeznaczenie: 


 Głównie odmiana deserowa (1,4,5)


Korona:. 


Drzewa są wyprostowane, wysokie na 3-4 m, o zwartej koronie(4)Rośnie słabo.


Owocowanie:


Owocowanie rozpoczyna się na 3-4 roku, plony są dość wysokie i regularne. (2)


Zapylacze:


jest samopłodna.(5)


Szkółka:https://bolestraszyce.com.pl/kolekcje/stare-odmiany-jabloni-2/


Literatura:


(1)-http://fungi.su/articles.php?article_id=267


(2)-http://www.ssad.lv/index.php/sorta-yablon/2011-02-02-22-33-21.html


(3)https://www.caravan.kz/gazeta/yablonya-dlya-vashego-sada-51224/


(4)-https://kazvek.com/physical_product/553549-sazhency-yabloni-zailiyskoe.html


(5)-https://vk.com/wall-143482776_57


#hejto #ciekawostki #polska #ogrodnictwo #stareodmiany

d19e98e0-1ca7-4beb-a1ee-824d3a5b77f6

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować