Nadwrażliwość na gluten nie jest reakcją na gluten. Większość przypadków ma inną przyczynę

Nadwrażliwość na gluten, na którą cierpi nawet 15% ludzi, jest spowodowana nie glutenem, ale interakcją pomiędzy przewodem pokarmowym, a mózgiem – donoszą autorzy najnowszych badań. Zespół pracujący pod kierunkiem Jessiki Biesiekierski z Uniwersytetu w Melbourne przeprowadził metaanalizę badań dotyczących nieceliakialnej nadwrażliwości na gluten (NCGS) i stwierdził, że u większości ludzi pojawiające się objawy nie są reakcją na gluten.


Częstymi objawami NCGS są wzdęcia, ból jelit i zmęczenie. Okazuje się, że zwykle nie jest to reakcja na gluten. Nasze badania pokazały, że za objawy te częściej odpowiadają fermentujące węglowodany (FODMAP), inne składniki pszenicy oraz oczekiwania ludzi i ich wcześniejsze doświadczenia z pożywieniem, mówi Biesiekerski. Jedynie kilka badań klinicznych wykazało, że dochodziło do reakcji na gluten. We wszystkich badaniach ludzie z zespołem jelita drażliwego, którzy uważali, że są wrażliwi na gluten, podobnie reagowali na gluten, pszenicę i na placebo. To zaś sugeruje, że to, jakiej ludzie spodziewają się reakcji i jak interpretują odczucia z jelit, silnie wpływa na objawy. Biorąc to wszystko po uwagę, powinniśmy postrzegać NCGS jako część spektrum interakcji pomiędzy jelitami a mózgiem, bardziej jak coś podobnego do zespołu jelita drażliwego niż jako osobną jednostkę chorobową związaną z glutenem, dodaje uczona. [...]


*Dostęp do artykułu źródłowego na stronie https://www.thelancet.com wymaga rejestracji.


#medycyna #alergia #alergiapokarmowa #uczulenia #gluten #badania

KopalniaWiedzy.pl

Komentarze (1)

dez_

Zdjęcie zboża wywołuje jedno skojarzenie.

Zaloguj się aby komentować