Lauwarmes Apfelkompott mit Vanillesauce


Kompot jabłkowy:


1 kg jabłek o lekkiej kwasowości


½ laska cynamonu


150 gramów cukru


½ cytryna (sok i skórka)


100 ml białego wina


Składniki sos waniliowy:


200 ml śmietany


100 ml mleka


5 żóltek


60 g cukru


10g wafli kikurydzianych


1laska waniliowa


1/4 skórki pomaranczy


Przygotowanie sosu waniliowego:


Wszystko wymieszać i podgrzewać trzepaczką, ciągle mieszając, aż do momentu wrzenia


przygowanie kompatu z jabłek


500 g jabłek posiekaj ze skórką i bez pestek


Gotuj na parze z niewielką ilością wody (100 ml) w garnku i przykryj do miękkości


Dodaj cytrynę i cynamon


Mieszaj i przecieraj na małym ogniu przez 10 do 15 minut


Jabłka obrać 500 g i pokroić w piękne kawałki,


100 gram cukru na patelnii skarmelizuj


zgaś to winiem oraz smarz w tym jabłka do uzyskania rumiena


Wszystko wymieszać z sosem jabłkowym i osobno dodać zimny sos waniliowy.

78cd34ab-8c04-4b03-a591-c71aece64d96

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować