Kminek, a konkretnie owoc kminku (łac. Carvi Fructus) oprócz tego, że jest popularną przyprawą szeroko wykorzystywaną w gastronomii, stanowi również istotny surowiec olejkowy używany w ziołolecznictwie.
Owoc kminku zwyczajnego (łac. Carum carvi) pobudza wydzielanie soków trawiennych, głównie żołądkowego, powoduje rozkurcz mięśni gładkich w obrębie przewodu pokarmowego, co daje efekt wiatropędny. Działa również silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo, szczególnie olejek kminkowy, którego aktywność przeciwgrzybicza jest silniejsza od nystatyny - jednego z popularnych antybiotyków.
Surowiec znajduje zastosowanie w zaburzeniach trawiennych, w których towarzyszą stany skurczowe, wzdęcia, uczucie pełności. Kminek może być również używany w przypadkach utrudnionego wydalania kału lub zaparć. Jednorazowa dawka lecznicza według Farmakopei IV to 1-2 g , dobowo do 6 g surowca. W przypadku olejku eterycznego zaleca się używanie dobowo 3-6 kropli.
#gruparatowaniapoziomu #medycyna #rosliny

