Kluski serowe z sosem jabłkowym i cebulką
600 g mąki (mąka TYP około 500)
6jaj
¼ litra mleka, ok.
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka soli
3 szczypty pieprzu
trochę pieprzu, najlepiej świeży z młynka
2 szczypty gałki muszkatołowej
200 g sera, (ser Sura), pokrojonego w drobną kostkę *.
250 g sera (Appenzeller), tartego
4 duże cebule, obrane, pokrojone w paski
1 mała puszka (puszki) musu jabłkowego jakieś 250 gram
Macie od mnie przepis na mus jakby nikt nie miał gdzie kupić tylko że starcza na wiele więcej porcji:
Sos jabłkowy
4 porcje
Składniki :
800 g tartych jabłek.
20 g soku z cytryny.
40 g cukru.
40 g wody.
2 łyżki cukru waniliowego.
Przygotowanie sosu
Jabłka obierzemy, pokroimy na cząstki, ugotujemy z pozostałymi składnikami w niewielkiej ilości wody do miękkości, a następnie zblendujemy.
  • w Niemczech ser występuje pod nazwą Harzer
przygotowanie klusków:
Wstaw duży garnek z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. W tym czasie umieść mąkę, jajka, mleko, olej, sól, gałkę muszkatołową i pieprz w misce i zmieszaj składniki lub użyj miksera. Spróbuj wyrobić ciasto tak, aby łatwo przechodziło przez sito do pierogów(szumówka do pierogów)lub inne formy jakie lubisz. Możesz nawet kroić ciasto na tace do krojenia. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodawaj stopniowo i zmień konsystencje na bardziej płyną dodając trochę więcej mleka i mieszaj aż do uzyskania bąbelków.Pozostawaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w paski cebulę, aż stanie się ciemnobrązowa lub nawet czarna (cebula powinna być gotowa razem ze kluskami).
Kluski lub pokrojone ciasto na kluski włóż do wrzącej wody powoli!
Wyjmij spaetzle(kluski) z wody za pomocą łyżki i ułóż w misce razem z serem.
Na koniec dobrze wymieszać drewnianą chochlą, dodaj trochę mielonego pieprzu i czarnej cebuli. Podawaj od razu lub wstawić na chwilę do piekarnika, aby utrzymać ciepło.
Ułożuż spaetzze na talerzu i dodaj sos jabłkowy na każdym talerzu na krawędzi talerza.
Z reguły na 600 g mąki na kluski przypada od 400 do 600 g sera, w zależności od upodobań. Można również mieszać sery, na przykład Emmentaler i ser górski. Albo po prostu smaczny ser Appenzell.
07371c1f-4c82-4c2d-a05f-9bd0db5c980d
Walerin

Może daj to do społeczności / działu kulinaria, czy tam kuchnia czy przepisy, co by potem człowiek mógł mieć tam listę przepisów

Zaloguj się aby komentować