Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill) jego owoce są bogate w błonnik oraz posiadają bardzo dużo skrobi. Niestety w Polsce bardzo mało popularny oraz sadzony tylko za Niemca. Uwaga nie myśleć z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum L), który jest trujący nawet po ugotowaniu oraz jest surowcem zewnętrznym na żylaki (jako wyciąg spirytusowy). To jest inna rodzina, kasztan jadalny owocuje niestety po po 20-30 latach oraz do owocowania potrzebuje dwóch innych osobników, a najlepiej trzech lub więcej. Ponieważ drzewo nie zawiązuje pyłek z własnego drzewa, a 2 przy 20 latach czekania, powoduje, że jedno drzewo zamarznie i nie będzie plonu. Więc jak mówię 3-4 drzewa oraz choruje mocno przez grzyba Cryphonectria (Endothia) parasitica, które prowadzi do zamierania kasztana. W Polsce zimuje powiem, tak że lekko przemarza przez to to nie jest polecany w uprawie w północnej Polsce.
Klucz i zdjęcie do rozpoznnia gatunku: https://gobotany.nativeplanttrust.org/species/castanea/sativa/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
70301535-5878-4655-8989-566f6679c96f

Zaloguj się aby komentować