Zdjęcie w tle
Dendrologia

Społeczność

Dendrologia

1

Społeczność skupiająca biologów o specjalności dendrologicznej oraz pomologów zajmujących się drzewami (dendrologia).

Kasztan jadalny (Castanea sativa Mill) jego owoce są bogate w błonnik oraz posiadają bardzo dużo skrobi. Niestety w Polsce bardzo mało popularny oraz sadzony tylko za Niemca. Uwaga nie myśleć z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum L), który jest trujący nawet po ugotowaniu oraz jest surowcem zewnętrznym na żylaki (jako wyciąg spirytusowy). To jest inna rodzina, kasztan jadalny owocuje niestety po po 20-30 latach oraz do owocowania potrzebuje dwóch innych osobników, a najlepiej trzech lub więcej. Ponieważ drzewo nie zawiązuje pyłek z własnego drzewa, a 2 przy 20 latach czekania, powoduje, że jedno drzewo zamarznie i nie będzie plonu. Więc jak mówię 3-4 drzewa oraz choruje mocno przez grzyba Cryphonectria (Endothia) parasitica, które prowadzi do zamierania kasztana. W Polsce zimuje powiem, tak że lekko przemarza przez to to nie jest polecany w uprawie w północnej Polsce.
Klucz i zdjęcie do rozpoznnia gatunku: https://gobotany.nativeplanttrust.org/species/castanea/sativa/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
70301535-5878-4655-8989-566f6679c96f

Zaloguj się aby komentować

Crataegus pinnatifida (głóg chiński) wytwarza jedne z największych owoców głogu, jakie może wyworzyć rodzaj Crataegus, owocuje on po 4-5 latach po posadzeniu, owoce stosowne jako surwiec zielarski oraz jako kandyzowane plastry owocowych, dżemy, galaretki i wina. Jest bardzo odporny na mróz oraz szusze.
Owoce mają przyjemny, choć kwaśny smak. Spożywa się je na surowo lub wykorzystuje w dżemach i galaretkach. W północnych Chinach jest bardziej znaczącą rośliną owocującą, niż jabłoń. Duży krzew lub małe drzewo, do 6 m wysokości. (1).
szkółka:https://www.drzewa.com.pl/glog-pierzastolistny-crataegus-pinnatifida.html
Literatura:
(1) – http://www.agroatlas.ru/en/content/related/Crataegus_pinnatifida/index.html.
(2) – Vulf, E.V., Maleyeva, O.F. 1969. Worldwide resources of useful plants. Reference book. Leningrad: Nauka, 563 p. (in Russian).
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
29139a34-e16a-488d-a5a3-1ad0698987bc

Zaloguj się aby komentować

Dereń jadalny jest rośliną jedną pienną (czyli posiada na jednym drzewie narządy płciowe męskie i żeńskie znajdujące się w jednym kwiecie w postaci słupkowia oraz pylników), jest rośliną często samopylną, czyli do zapylenia wystarcza pyłek tej samej odmiany. Która może być z jednego drzewa, ale do lepszego owocowania potrzeba dwóch odmian, które kwitną w przybliżonym terminie.
Polecane odmiany to:'Bolestraszycki','Szafer','Korałłowyj Marka','Florianka', Świetłana',
Kiedyś roślina występująca często w kuchni staropolskiej.
Link do szkółki:https://akademiaroslin.pl/kategoria/rosliny-owocowe/deren-jadalny-sadzonki/
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #stareodmiany
39b4eb33-d471-48f9-8bed-d3c37c82f791

Zaloguj się aby komentować

To jest jarzębina o odmianie jadalnych owocach bardzo popularna w Czechach-Sorbus aucuparia var. Edulis (jarząb pospolity pod rodziną odm. Jadalnych). Główny powód niejadalności u dzikich form jest to, że posiadają bardzo dużą zawartość Kwasu sorbowego, który powoduje uszkodzenia jelitowe oraz prowadzi nawet do ostrej biegunki i odwodnień. Aby tego uniknąć jarzębina musi być przemrożona w minusowych temperaturach albo ugotowana.
Link do szkółki jak coś- https://www.sadowniczy.pl/product-pol-174641-Jarzab-pospolity-Moravica.html
#hejto #polska #ciekawostki #ogrodnictwo #biologia
ad0c008a-36c3-46b6-bb12-36b8b384bf63

Zaloguj się aby komentować