Już za dwa dni świętować będziemy tłusty czwartek. (11 luty)


Jak to Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.


Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.


Podzielę się z Wami przepisem jaki używamy od dawna - żeby nie stać w długich kolejkach (kiedyś znalezione w Internecie i tak zostało z nami)


Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:


500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant

100 g masła (lub margaryny)

100 g cukru

4 żółtka

1 jajko

250 ml mleka

1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:


dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)

olej do smażenia (1- 1,5 litra)


Pamiętajcie, nie jedzcie dwóch na raz tylko powoli po jednym.

fbe2744d-505e-4895-b4bf-4b05e0924272

Komentarze (5)

lubieplackijohn

@gacek Ooo! No tak! Przecież to już w czwartek! Chociaż z tym pożegnaniem zimy to bym uważał. Jak na moje oko, to się skubana dopiero zaczęła rozkręcać ( ͠° ͟ʖ ͡°)

A może jakaś seria o #slowianie ?

JustMe

@gacek dzięki za przypomnienie o tym boskim święcie

Qaz123

@gacek ale ze co, wszystko wymieszać i do oleju? Xd

Bipalium_kewense

@gacek A ja bym chętnie spróbował takiego "starodawnego" pączka ze słoniną. Chociaż prawie wcale nie jadam teraz mięsa, na tę okazję zrobiłbym wyjątek. Ogólnie to największym minusem w pączkach jest dla mnie dżem, najczęściej zbyt słodki. A z nadzieniem wytrawnym jeszcze nie próbowałem. Może sam zrobię w ten weekend (na czwartek nie dam rady)?

gacek

@Bipalium_kewense lepiej robic samemu niz stac w tych kolejkach

Zaloguj się aby komentować