Jeżowce – kolczaste piękności Prowansji

O wcinaniu jeżowców słów kilka.


To jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych owoców morza. Z wyglądu przypominają kolczaste dziwolągi, ale wewnątrz kryją prawdziwy skarb- smaczny pomarańczowy koral, który cieszy podniebienia ich wielbicieli oraz szefów kuchni.


Ze względu na swoje unikatowe właściwości oraz piękny kolor jeżowce nazywane są przez mieszkańców Prowansji kawiorem Morza Śródziemnomorskiego.


#necrobook #jezowce #owocemorza

Francuski Świat

Komentarze (2)

k0201pl

@AbenoKyerto z tym najsmaczniejsze to przesadzają. Smakują jak posłodzona woda morska - przynajmniej na surowo.

ColonelWalterKurtz

Jadłem to w Japonii - mi bardzo smakowało np. w sushi. To tak jakby ugryźć kawałek ocenau z jego całym aromatem. Małżonka spróbowała i więcej nie chciała tego widzieć 🫣

Zaloguj się aby komentować