Gołąbki po cygańsku wg. Kuramy

hejto.pl

Gołąbki zna każdy z nas, dziś przedstawiam wam ich mniej znaną odsłonę a mianowicie gołąbki po cygańsku. Różnica? Tych gołąbków nie zawijamy pieczołowicie w liście kapusty tylko ją wkrajamy do farszu.


Składniki


  • 1 kg młodej białej kapusty

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)

  • 100 g ryżu

  • 1 jajko rozmiaru M

  • 250g cebuli

  • 150g marchewki

  • 250g papryki czerwonej

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 10ml słodkiej papryki (sproszkowanej)

  • 10ml ostrej papryki (sproszkowanej)

  • 15ml soli

  • 15ml świeżo zmielonego pieprzu

  • 45ml oleju


Przygotowanie


  1. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Umyj kapustę, zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście oraz wytnij głąb. Umieść kapustę we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Gotuj przez 9 minut. Wyjmij kapustę z wody i oddziel największe liście kapusty od siebie. Zachowaj je na później aby wyłożyć dno naczynia żaroodpornego. Pozostałą kapustę posiekaj na drobne kawałki.

  2. Umyj warzywa. Odbierz cebulę, z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój dość drobno w małą kostkę cebule i paprykę. Marchewkę zetrzyj na tarce. Podduś warzywa na oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Oddziel 1/3 porcji. Do reszty dodaj passatę pomidorową i bulion warzywny. Wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ryżem oraz kapustą. Dodaj około 1/3 warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z niej gołąbki

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej część sosu oraz wyłóż je liśćmi, które zostawiłeś na początku.

  5. Ułóż w naczyniu gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. Podawaj gołąbki po cygańsku z ziemniaczanym purée bądź chlebem.


Bon Appétit!

hejto.pl

Komentarze (8)

Utylizejszyn

No nie, bez zawijania!? To herezja!

Kurama

@Utylizejszyn możesz zawijać, nikt Ci nie broni, ja nigdy nie miałem do tego talentu, stąd też zainteresowałem się tą metodą przygotowania gołąbków. Zapewniam, że są równie smaczne co tradycyjne

Mikry_Mike

przepraszam bardzo, mam ważne pytanie: skoro cygańskie, to czy mogę zapierdolić część składników sąsiadowi/w sklepie?

Kurama

@Mikry_Mike odpowiem pewnym cytatem: "A można, jak najbardziej, jeszcze jak"

frost_frank

U mnie to się nazywa "kapuśniaczki" albo "gołąbki odwrotne" i piecze na patelni.

Kurama

@frost_frank o tych nazwach nie słyszałem, widziałem natomiast gdzieś przepis na gołąbki gotowane w garze

frost_frank

@Kurama To normalne gołąbki nie robi się w garze?

Kurama

@frost_frank no tak jak widać w tym artykule, te konkretnie są z naczynia żaroodpornego z piekarnika A normalne robię tak samo, z tą różnicą że są zawijane.

Zaloguj się aby komentować