Dzień dobry, Tomki pierwszy wpis wraz z pytaniem. Chcę zrobić kisz z brokułami, pomidorkami i serem mozzarella, ale kompletnie nie znam się na sosach do tego typu potraw. Beszamel odpada, bo nie lubię. Podzielcie się proszę jakąś prostą zalewą. Dziękuję i życzę miłej niedzieli
Frasad

@Shiawase A sos śmietanowy? Jajka, śmietana i ser plus przyprawy, najprostszy możliwy.

S2k0

Z brokułami to sos serowy jest dobry ale nie lubisz beszmalu a baza do sosu serwoego to beszamel

drhab

@Shiawase Pewnie już za późno ale z mojego sosowego doświadczenia polecam dwie dość proste opcje:


  • sos pomidorowy / salsa - czyli blendujesz pasatę/polpę/pomidory ze składnikami jakimi chcesz (np.: czosnek, kolendra, kmin rzymski, bazylia, oregano, jalapeno, miód etc.), wylewasz to na możliwie szeroką patelnię i redukujesz na małym ogniu do czasu aż zacznie przywierać

  • sos śmietanowy - łączysz śmietankę 30%, czosnek, zeszkloną cebulę i sałatę, blendujesz i podobnie jak wyżej gotujesz i lekko redukujesz

Opcja trzecia to sos aioli, ale żeby go zrobić dobrze trzeba się postarać. Mi jeszcze nie wyszedł zadowalający, nie mniej sosem jest wspaniałym, polecam próbować. Sosy generalnie są trudne, przynajmniej ja jakoś nie mam do nich ręki

Shiawase

@drhab nie, nie za późno dodajesz sałatę do sosu? Jaką sałatę? Rukolę na przykład?

drhab

@Shiawase Ja akurat dodawałem rzymską, ale może być i rukola, tylko nie wiem czy rukola nie zdominuje smaku, bo trzeba tego trochę wrzucić. Sos dzięki dodaniu roślin staje się zielony/zielonkawy i w zależności od zblendowania ma albo "kawałki", albo jest jednolity.


Sam sos jest z gatunku półpłynnych, raczej lejący się, nie próbowałem go nigdy specjalnie redukować. Robię go czasami dla dziewczyny, bo z jakiegoś powodu bardzo jej smakuje, mimo że nie toleruje ani sałaty, ani czosnku, ani nie jest fanką sosów jako takich

Shiawase

@drhab Widzę, że masz pojęcie o łączeniu smaków, mam zatem kolejne pytanie. Ostatnio dużo oglądam programów kulinarnych i zastanawiam się nas harmonią smaków w daniach. Jak podałeś ten przykład sosu z sałatą, na myśl przyszła mi rukola. Natomiast może warto zmienić samo wypełnienie, np.: bakłażan (dobrze smakuje z orzechami), winogrona (są słodko kwaśne), ser z niebieską pleśnią i na to ten sos z rukolą, która daje ten orzechowy posmak. Sos trzeba dopieprzyć, ale już nie trzeba solić, bo ser będzie wystarczająco słony. Ba! Można przecież dodać pikantnego sera pleśniowego. Wtedy pieprz również będzie zbędny. Co o tym sądzisz?

drhab

@Shiawase

Nie poczuwam się do posiadania pojęcia o smakach

Polecam poeksperymentować. Jeżeli myślisz o sosie z rukoli to wziąłbym dwie rzeczy pod uwagę - smak oraz fakturę.

Smakowo rukola może być mocno dominująca, ostrawa i drażniąca (jak bardzo to trzeba sprawdzić, bo część jej smaku na pewno uleci), więc albo bym poszedł w coś równie mocnego - np. ser blue jak piszesz - albo w coś co ją nieco rozbije - np. w kwaśny owoc w stylu granat lub porzeczka lub wręcz w coś słodszego (żurawina?).

Zwróciłbym też uwagę na fakturę, bo sos na śmietance jest dosyć tłusty i lejący, więc kisz bym robił raczej zwarty, żeby całość nie była zbyt papkowa i nasiąknięta. Mało na bakłażanie działam, bo nie jestem fanem, ale kojarzy mi się właśnie tak "miękko".

To tak intuicyjnie, tu chyba nie ma konkretnych odpowiedzi, trzeba eksperymentować i próbować

Zaloguj się aby komentować