Czy wiedziałeś, że...?


Kura, w zależności od rasy, znosi 200 – 325 jaj rocznie. „Produkcja” jednego jaja trwa 24 – 26 godzin.

Kury mogą znosić jaja bez koguta, ale nie wylęgną się z nich kurczęta.

Im starsze kury, tym większe znoszą jaja. Z wiekiem kury skorupka jajka robi się coraz cieńsza.

Wysiadując jajo, kura obraca je w gnieździe aż 50 razy na dobę.

Kury rasy Araucana są nazywane kurami wielkanocnymi, ponieważ znoszą niebieskie, zielone, różowe i brązowe jaja.

Tesco zawsze dostarczy Ci świeże jajka

Białko jaja zawiera optymalne proporcje aminokwasów egzogennych, które są niezbędnym budulcem tkanek w organizmie człowieka. Pod tym względem lepsze jest tylko mleko z matczynej piersi.

Żółtko to jeden z niewielu produktów zawierających naturalną witaminę D. Można ją znaleźć także w sardynkach, łososiu, wątrobie z dorsza i mleku.

Surowe jaja nie przynoszą zbyt wielu korzyści zdrowotnych. Jedząc jaja na surowo, człowiek jest w stanie przyswoić tylko połowę zawartych w nich białek. Dlatego najlepiej jeść jajka po obróbce termicznej. Wypróbuj nasze przepisy.

Komentarze (1)

soyjakposter

ledwo pierwsze zdanie przeczytałem, a już #rasizm

Zaloguj się aby komentować