Co jadano w Starej Dongoli? Sorgo, pszenica i jęczmień podstawowymi składnikami lokalnej diety

Obecność znacznych ilości ziaren sorgo, pszenicy, jęczmienia sugeruje, że były one podstawowym źródłem węglowodanów dla mieszkańców Starej Dongoli i podstawowym składnikiem lokalnej diety w okresie Fundż – wykazały badania Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego (CAŚ UW).


Stara Dongola od V do XIV wieku była stolicą Królestwa Makurii, jednego z najważniejszych państw afrykańskiego średniowiecza. Leżała w krainie historycznej nazywanej Nubią, położnej na terenie obecnego Egiptu i Sudanu. Lokalizacja na końcu Wadi Howar — ważnego szlaku komunikacyjnego subsaharyjskiego — sprzyjała jej rozwojowi.


Pozostałości po pojemnikach do przechowywania żywności są w tym miejscu powszechnie znajdowane podczas badań wykopaliskowych i stanowią element niemal każdego gospodarstwa domowego. Mimo wielu badań archeologicznych prowadzonych w Starej Dongoli do niedawna nie przeprowadzono kompleksowej analizy archeobotanicznej, czyli badań pozostałości roślin, które spożywali mieszkańcy. [...]


#archeologia #egipt #sudan #sredniowiecze #odkryciaarcheologiczne #zywnosc #dieta #uniwersytetwarszawski #naukawpolsce

Nauka w Polsce

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować