Chłop wrocił z Tyry. Chłop musi zjeść

Fasolka po polsku, na swojskiej wędzonce.

Poniżej przepis:

4 kiełbaski

Pół kilo karkówki swojskiej wędzonej

3 duże cebule

Pół kilo fasoli białej

Jedna pasata i jeden słoiczek koncentratu pomidorowego

Pół główki czosnku

Paczka wędzonej papryki słodkiej

Paczka papryki słodkiej

Dużoo majeranku.

Paczka czosnku granulowanego

Kminek cały według uznania

Kmin rzymski mielony według uznania

Pieprz kajeński według uznania


Fasolę dzień wcześniej namoczyć, wodę po moczeniu trzeba wymienić i fasolę zagotować.

W brytfance lub żeliwnym garnku. Podsmażyć cebulę z kiełbasą i wędzonką. Dodać przyprawy pasate i koncentrat a potem ugotowaną fasolę razem z wodą i ducic jeszcze przez godzinkę. Smacznego

#gotujzhejto

b7a21b43-0ff4-4eaf-ba4a-dcbc3d8b4fe4
35aac067-047d-4df6-9802-54d8c70752c9
4b34e81f-a5b5-4237-bf62-3cc2b166e5ce
b09378dd-8fa7-4048-9ea5-0539609c67d2
ccba003f-71ef-4168-9d43-d29a42e1f9d4

Komentarze (10)

Opornik

Nigdy nie byłem w Tyrze. Ale jedzenie wygląda super, zrobię se takie same któregoś dnia.

yoowki

@Opornik polecam, jest na światowej liście UNESCO.

kurde słownik mi psikusa zrobił i dużą literę

SUM

@yoowki Pół kilo karkówki swojskiej wędzonej


Czyli po prostu baleronu?

yoowki

@SUM tak, może być też boczek, może być podgardle, no ważne żeby było wędzone.

SUM

@yoowki Zupełnie inne produkty.

yoowki

@SUM no ja z ostatniego wędzenia miałem akurat karkówkę, boczek byłby lepszy ale zeżarłem wczesniej.

SUM

@yoowki Jaką masz wędzarnie? Jak potem obrabiasz podpiekanie czy parzenie? Ogólnie nie zdaje egzaminu robienie różnych mięs na raz.

yoowki

@SUM mam wedzarnię zrobioną z beczki, do tego rura i palenisko metr niżej bo wędzarnia jest umiejscowiona na skarpie., od pokolen wędzimy rózne mięsa razem, w zalezności od tego ile mam czasu to potem jest dopiekanie w wyzszej temperaturze, albo parzenie. Czas wedzenia też różny, schaby i małe szynki wyjmuje wcześniej.

SUM

@yoowki Dać to się da ale przez różne temperatury parzenia/podpiekania jest to upierdliwe.

Zaloguj się aby komentować