Zdjęcie w tle
Pszczelarz

Pszczelarz

Kompan
  • 1wpisy
  • 13komentarzy
Darz bór! Jestem pszczelarzem i od czasu do czasu będę wrzucać pszczelarskie Ciekawostki.
Ciekawostki pszczelarskie, odc 1.
Nektar z kwiatów zawiera około 70% wody. Miód, gdy już dojrzeje po przerobieniu nektaru przez pszczoły, zawiera 18-20% wody. Przyjmuje się, że zdrowa i silna rodzina pszczela, w sprzyjających warunkach pogodowych, w czasie jednego zbioru, (np. w maju, z upraw rzepaku), potrafi zgromadzić 15-20 l miodu. Aby zatem wyprodukować tę ilość miodu, pszczoły muszą się pozbyć z nektaru od 7,5 do 10 litrów wody.
Przerabianie nektaru na miód wymaga od pszczelich robotnic ogromnego nakładu pracy, tym większego, im niższa jest temperatura na zewnątrz ula i wyższa wilgotność powietrza. Z 1 litra wody powstaje bowiem 1600 litrów pary, którą trzeba z ula usunąć. Poza tym na proces zamiany 1 l wody w parę potrzebna jest energia 650 kcal. Jest to równowartość wysiłku podniesienia ciężaru 2775 kg na wysokość 100 m.
Aby zatem przerobić nektar na 20 l miodu, pszczoły muszą wykonać pracę kosztującą 13 000 kcal, czyli tyle samo energii wystarczyłoby, aby podnieść ciężar 2775 kg na wysokość 2000 metrów, lub 55,5 tony na wysokość 100 metrów.
Koniec odc. 1.
[Źródło: w oparciu o "Gospodarka pasieczna", Wanda Ostrowska).
dd3eb003-8007-4208-b41c-8fca077915cf
Nebthtet

@Besteer hej hej, mnie się żaden miodek nie zepsuł, a mam kilka naprawdę starych słoików

Besteer

@Nebthtet @janusz_p0lak owi się popsuł, tak się tylko wtrącam do dyskusji;)

Zaloguj się aby komentować