Wzrost cen w Czechach

Wzrost cen w Czechach

hejto.pl
Niedawno uwagę przykuł wpis w mediach społecznościowych wicemarszałka Izby Poselskiej Karela Havlíčka (ANO), w którym porównał on cenę lecha według cen surowców za czasów obecnego rządu i cen za czasów rządu Andreja Babiša (ANO) w 2021 roku. Wyszło, że aktualne leczo jest 2.5 raza droższe. Havlíček operował jednak cenami z lutego, które z powodów sezonowych są znacznie wyższe od średniej rocznej.
Tak poniżej przedstawię jak to wygląda naprawde i co się rozchodzi
Państwowy Rolniczy Fundusz Interwencyjny prowadzi szczegółowe statystyki dotyczące cen żywności w poszczególnych tygodniach. Średnia cena hurtowa papryki czerwonej, białej, pomidorów, cebuli i jaj w siódmym tygodniu 2021 roku była następująca: 51,70 CZK/kg, 65,40 CZK/g, 28,70 CZK/g, 12,00 CZK/kg i 1,81 CZK/szt. W siódmym tygodniu 2023 roku ceny są znacznie wyższe: 89,20 CZK/g, 107,60 CZK/g, 60,00 CZK/kg, 21,20 CZK/g i 5,99 CZK/szt.
Proste porównanie cen pokazuje, że cena hurtowa czerwonej papryki wzrosła o 73 %, białej papryki o 65 %, pomidorów o 109 %, cebuli o 77 % i jaj o 331 % między siódmym tygodniem 2021 a 2023 roku. Jednak większość wzrostu cen przypada na paprykę białą i czerwoną, gdzie wzrost nie był tak znaczący jak wskazuje grafika byłego ministra.

Komentarze (1)