FIsh Pepper

FIsh Pepper

hejto.pl

Fish pepper

capsicum annuum

SHU do 30000 (lekko ostra)

O odmianie

Jedną z moich ulubionych rzeczy w uprawie odmian jest poznawanie historii nasion.
W przypadku Fish pepper historia sięga do XIX wieku do historii afrykańsko-amerykańskiej kultury kulinarnej. Uważa się, że przybyła do Ameryki przez Karaiby i była niezwykle popularna wśród społeczności afroamerykańskiej. Były sekretnym składnikiem w knajpkach z krabami i ostrygami. Afroamerykanie stwierdzili, że młode, jeszcze niedojrzałe, kremowe papryczki pięknie komponują się z kremowymi białymi sosami, które powszechnie były w potrawach z ryb i skorupiaków - stąd wzięła się ta nazwa. Podobno bez czerwonego koloru typowego dla innych papryczek chili, które mogły zabarwić kremy, dodawały niewidzialnego ciepła do sosów, których nikt nie był w stanie rozgryźć. W związku z tym ich użycie w przepisach było rzadko wspominane w książkach kucharskich i przekazywane głównie w tradycji ustnej.

Wygląd

Fish pepper jest rośliną charakterystyczną ze względu na jaskrawo prążkowane owoce i pięknie liście urozmaicone wariegacją. To co dla mnie jest pożądaną cechą sprawiającą, że roślina nabiera ozdobnych walorów, dla samej rośliny jest chorobą. Liście pozbawione chlorofilu nie są zdolne do przeprowadzania fotosyntezy. Niestety, zamieranie „zbyt białych” liści jest powszechne przy uprawie roślin w typie variegata.

Moim zdaniem odmiana fish pepper jest bardzo zbliżona do serrano. Ma silny, recesywny gen (upraszczam, nie jestem genetykiem-botanikiem) powodujący wariegację. Dla mnie jest to pożądana cecha, jednak dla samej rośliny jest chorobą. Liście pozbawione chlorofilu nie są zdolne do przeprowadzania fotosyntezy. Same liście różnią się od siebie; niektóre są nakrapiane, podczas gdy inne są w połowie zielone, a w połowie białe. Niektóre liście mogą być nawet całe zielone lub całe białe, a to wszystko na jednej roślinie.

Owoce

Owoce rosną około 4-5 cm długości ze spiczastymi końcówkami i - tak samo jak liście - zaczynają jako nakrapiane jasnokremowe, stopniowo dojrzewając do jasnozielonego z ciemnozielonymi prążkami, następnie pomarańczowego z brązowymi prążkami, a na końcu czerwonego, w którym to momencie papryki są najostrzejsze.

Owoce smakują jak serrano ale z taką subtelną, owocową słodyczą bez charakterystycznej dla suszonej chili goryczki. Jak ktoś lubi wyrazisty smak papryki z naprawdę lekką ostrością to ta odmiana jest idealna. Niedojrzałe owoce również są pełne smaku, szczególnie w momencie gdy są białe i mają wtedy minimalną ilość ostrości.
 #chili #chilipolutt

Komentarze (3)

frost_frank

@polutt Witam chilliheada. Wrzuć twój poradnik który kiedyś napisałeś na wypoku albo forum chilihead bo pomocna rzecz może ktoś sie zajara tym fajnym hobby. Jak masz ciekawe przepisy na sosy to też biore w ciemno. Co nowego siejesz w tym sezonie?

polutt

@frost_frank Jestem na etapie pisania drugiej wersji poradnika. Spokojnie, pojawi się tutaj, bo z wypokiem już sobie odpuściłem. Tutaj artykuły o odmianach będą się pojawiać regularnie, bo są fajne narzędzia do tego by to WYGLĄDAŁO.

W tym roku będzie dużo skromniej niż zawsze. Kilkulatnie lemon drop i chiltepin, do tego od sadzonki fisz pepper, thai orange hot i może denchai.

No i finger lime, ale to już nie chili

Zaloguj się aby komentować