Zdjęcie w tle
Gotowanie

Społeczność

Gotowanie

263

Gotowanie, przepisy i inne takie

Placko-naleśnik z sosem czosnkowo-kaparowym
Pietruszka mrożona dla ozdoby xD

#gotujzhejto #obiad
61cffdfe-cdcd-481f-813a-0179cb794d69
splash545

@CzosnkowySmok chyba ta pietruszka nie dawała Ci spokoju

Z_buta_za_horyzont

Kapary hmmm dawni nie jadłem trzeba kupić . Potrawa wygląda smakowicie .

VonTrupka

Kapary to jakoś tak świeże, czy octowe? (´・‸・ ` )

Zaloguj się aby komentować

Nie ma to jak nawrzucać wszystkiego i ciasno zawinąć folią, jak poleży w lodówce i się wszystkie płyny rozejdą i wsiąkną gdzie mają wsiąknąć to można zjeść jak człowiek nie upierdoliwszy się jak świnia.

Na zdjęciu od dołu po kolei: bagieta, majonez, awokado, szyneczka, ogórki, pomidory, rzodkiewka, sałata, tarty ser, majo i bagieta.

https://m.youtube.com/watch?v=0rmrZZj1Hjs

#gotujzhejto
93f25530-ad69-423f-a815-3ef2459ef617

Zaloguj się aby komentować

Łosoś wędzony na zimno podejście nr 1

12h w lodówce posypane solą i cukrem 1:1 (po 100g) wraz ze skórką z cytryny i koperkiem

Rano dokładne suszenie i hyc na grilla
Spirala do zimnego dymu i pył z orzecha, po 10h wyszła kulinarna poezja.

Zdjęcie Xiaomi trochę podkręciło, jest bardziej blade niż widać.
Z rzeczy mniej śmiesznych, jeden kawałek spadł mi na ziemię w czasie pakowania xD działkowe koty mają w prezencie darmowa wyżerkę

#gotujzhejto #bbq #grill
dru_gru userbar
fac41c52-05b6-4585-962b-8303a89350fc
c96ec638-40ad-4047-b241-492f484143d3
52fbe51e-2a92-4faf-a0e8-381ded3ec8dd
cebulaZrosolu

@dru_gru ja kiedyś tak boczek wędziłem w garnku :p tylko zamiast spirali miałem tackę ze zrębkami i to wszystko ja minimalnym płomieniu z kuchenki :p

Zaloguj się aby komentować

Załóżmy, że nie macie żadnego sprzętu do gotowania - noży, garnków, blendera, nic co mogliście ze sobą przywieźć do nowego domu. Zabudowa (piekarnik, kuchenka, zlew, lodówka, mikrofalówka) są dostępne.

Ile uważacie że można wydać na wyposażenie do kuchni żeby dla dwóch do czterech osób;
- gotować w domu żeby przeżyć pracując i nie popełniając samobójstwa z chujowości życia
- gotować w domu żeby było to przyjemne i skuteczne, ale bez kupowania niestandardowego sprzętu typu thermomix czy garnki miedziane

Pytam, bo nie wiem czy mi się w dupie poprzewracało czy mam umysł biedaka.

#gotowanie #finanseosobiste #rozwojosobisty #pytanie #ankieta #gownowpis

Jaki budżet na sprzęty (noże, patelnie, blendery, termometry) do kuchni wariacie?

357 Głosów
conradowl

Zmywarka nie jest dla dwóch osób jakąś potrzebą. Tak to AGD jest.

Zależy od tego co lubisz.

Kup gotowy zestaw talerzy: 4 duże, 4 małe, 4 na zupę. Sztućce to samo. IKEA czy coś.

Podobnie 4 kubki. 4 szklanki. 4 kieliszki jak masz zamiar używać. Ktoś przyjdzie to masz, jest brudny jeden, drugi ma partnerka to są jeszcze dwa kubki.

Noże nie muszą być drogie, byle mieć czym ostrzyć.

Toster czy opiekacz to kwestia gustu. Podobnie gofrownica.

Garnki jakieś porządne, nie muszą być drogie. Patelnie sam mam z warstwą kamienną - nie Tefal, nie tanie, ale zajebiste. Wok jak lubisz chińszczyznę.

Najtańsze miski plastikowe sztuk kilka na jakieś naleśniki czy sałatkę. Nie przezroczysta? Kiedyś kupisz ładną.

Zestaw podstawowych łyżek do mieszania, łopatki, siateczka, durszlak, tarka. To wszystko niedrogo, a można kupić planując coś gotować na przestrzeni kolejnych tygodni. Jutro przykładowo tarki nie potrzebujesz - ani przez tydzień? To kup za tydzień. Albo na necie. Przyjdzie. Luz.

Ja tak robiłem i to dwa razy i z czasem wymiana na ładniejsze rzeczy - powiedzmy, że naraz do 2tys i pewny stopniowo coś zmieniać.

ElektrolizatorDwuczlonowy

Zestaw dobrych garnków i patelni 500zł (dobrych nie znaczy z najwyższej półki)

Noże 150zł

Sprzęt elektroniczny wedle uznania imo minimum air fryer i zestaw do gotowania na parze bo ja tym da się zrobić masę zdrowych, odżywczych posiłków.

Blendera się używa rzadko, bez niego da się przeżyć ale to w sumie zależy od diety danej osoby, rozumiem, ze dla niektórych może być niezbędny.

Ja mam w kuchni jeszcze ekspres do kawy i saturator. Łącznie koło 2k.

tosiu

@wombatDaiquiri zadając takie pytanie można już zauważyć że masz umysł biedaka. Oszczędzanie to dobra cecha, ale ty jesteś zwykłym zgredem

Zaloguj się aby komentować

Jako że dzisiaj w końcu odpalam carbonarę z guanciale, wrzucam podsumowanie tego co nam się udało pod poprzednim wpisem w tym temacie zebrać do kupy - przepis na Pasta a'la PeeReLLa:

  1. dowolny makaron ze zwykłej mąki rozgotować
  2. parówki pokroić w plasterki, mortadelę w kostkę
  3. mięso podsmażyć na margarynie
  4. wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną 30% w proporcji 1 łyżka na szklankę śmietany
  5. do mięsa wrzucić makaron, wlać śmietanę, posypać tartą goudą i mieszać do zgęstnienia
  6. udekorować natką pietruszki i grzybkami z octu
  7. serwować ze szklanką ciepłej wódki

#gotujzhejto
kubex_to_ja

@wonsz Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@?ŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.


#pasta

pierdonauta_kosmolony

Carbonarę opracował Renato Gualandi podczas kampanii włoskiej.

Miał przygotować bankiet dla oficerów brytyjskich i amerykańskich. Udostępniono mu zapasy wojskowe, m.in.

* makaron

* tuszonkę

* jaja w proszku

* śmietankę (sic!) w proszku

Ot i cała carbonara. Reszta to typowo włoskie bajkopisarstwo i napinanie snobów.

UncleFester

@wonsz Będziesz gnił w Sztumie, a później, w piekle, gotował się w kotle z bigosem.

Zaloguj się aby komentować

Nie samym grillem człowiek żyje w majówkę. Na koniec świętowania mamy bibimbap, czyli bardzo popularne danie z kuchni koreańskiej. Jego przygotowanie jest banalne, bo składa się z ugotowanego ryżu, przesmazonego mięsa wołowego, marchewki i cukinii(wszystko osobno), słupków ogórka, sałaty i szpinaku. Na górę sadzone jajo, polewamy sosem i voila! Bardzo fajne danie.
#gotowanie #kuchnia #gotujzhejto
fcbc3a89-0179-4b1e-a5a5-a068fa0a251f
pierdonauta_kosmolony

@Endrevoir ja w końcu z bibimbap przerzuciłem się na jeszcze bardziej banalne japchae.

Ale kuchnia koreańska to też wymagające dania, na przykład takie kalbi. Same wołowe żeberka przygotowuje się niezwykle żmudnie.

slynny_skorpion

@Endrevoir jeśli wszystko trzeba smażyć oddzielnie, to: po pierwsze nie dla mnie. po drugie: dziwne, że się nie urodziłem Węgrem

Natomiast wygląda smakowicie. I tak bym to wymieszał, szkoda żółtka

bartek555

Jak ja tego nienawidze, rownie dobrze moznaby wssystkie skladki polozyc do osobnej miski i osobno jesc. Nie rozumiem koreanskiej kuchni. Tzn korean bbq daze wielka miloscia, ale te ich miskowe twory to dla mnie porazka.

Zaloguj się aby komentować

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów karbowanych zamiast z paczki. Wolna sobota to można gotować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#jedzenie #gotujzhejto #spaghetti #pomidory
33ca9fa7-4ec8-4ff6-9756-db513034e349
madhouze

Podziel się przepisem i w sumie karbowanymi pomidorami też

ZohanTSW

A oddzielasz miąższ czy gotujesz wszystko tak długo aż nadmiar wody wyparuje?

Zaloguj się aby komentować

Co robią włoscy karboniarze z białkiem, które zostanie po zrobieniu spaghetti a'la carbonara?
Na przykład ciasteczka brutti e bueni, czyli "brzydkie ale dobre".

Zostały mi białka po carbonarze z przepisu od @DzialaczWiejski , kupiłam ostatnio w sklepie mielone orzechy włoskie z krótkim terminem za pół ceny, słońce świeci - więc prąd za darmo. Dwie blachy ciasteczek. Przepis na zdjęciu.

#ciasteczka
96d57766-31aa-47ea-a1cf-c7d1efbc8e06
e952dc3e-b48c-4728-b2bb-36192fd7e7b6

Zaloguj się aby komentować

Ostatnio zrobiłem kuraka z warzywami w rękawie. Finalnie wyszedł kozacko a i jak malo zmywania xD

#gotujzhejto
c4bd627c-f0b1-41e7-99e3-fc3f0eb4c117
em-te

@Czokowoko jakie warzywa wariacie?

Czokowoko

Ziemniory, marchewka, cebula i czosnek dla smaku.

Trawienny

Pierwsze co pomyślałem (czasem mi się zdarza), że zrobiłeś go na grillu w tym rękawie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)

Czokowoko

Na grillu to ja będę robiony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mielonkazdzika

@Czokowoko z doswiadczenia radze polozyc to na blache a nie na ruszt. Kiedys bardzo czesto uzywalem tych wokrow/rekawow i czasami zdazylo sie ze pekal.

Zaloguj się aby komentować

Dzisiaj coś innego na obiad. Gofry kukurydziane, na górze chili, ser, śmietana i ostre papryczki.
Gofry trochę suche ale zjeść się da. Za to chili wyszło eleganckie, pikantne w taki przyjemny sposób, gdzie pali nie na języku, ale dopiero pod koniec na podniebieniu.
c629a35e-075d-4583-902f-ceaf1a491f0b
Mielonkazdzika

@SuperSzturmowiec jaka profanacja? Pyszne sa takie gofry, jedna z moich ulubionych sieciowek to "Waffle house" pycha

monke

@SuperSzturmowiec może nie najlepsze ale bez przesady z tą profanacją.

Jeśli z jakiegoś powodu nie można jeść mąki pszennej to jest to super rozwiązanie. Na słodko też są dobre.

Zaloguj się aby komentować

No to już nie ma odwrotu, teraz tylko najważniejsza decyzja - śmietana 30 czy 36?

#gotujzhejto
d2b43028-7502-46eb-bb85-8e4adae22a65
bojowonastawionaowca

@wonsz ale jak to śmietana, gdzie są te moje guziczki do banowania

Giblet5280

@bojowonastawionaowca szybko, szybko, nim złoży jaja

dolitd

@wonsz I pamiętaj o goudzie.

wonsz

@dolitd kurła tak mi właśnie chodziło po głowie z goudą ale nie byłem pewien i nie chciałem przesadzić

cotidiemorior

@wonsz i zamiast tego gówna ze zdjęcia daj prawilny polski boczek

Zaloguj się aby komentować

Inwazja żółtych kuleczek!!!

#gotujzhejto
ff82397c-3416-41bf-83ae-053fd00c3463
SunSenMeo

To na tłuszczu smażone?

wonsz

@SunSenMeo nie no niedawno ktoś wrzucał pomysł na leniwą karpatkę na groszku ptysiowym to też zrobiłem

moll

@wonsz leniwa karpatka? XD

vredo

@moll Za długo trzymał na wierzchu i coś złożyło jaja!

moll

@vredo jak wonsz to jego własne pewnie

Shivaa

Muszę też się w końcu zebrać i zrobić. Nie było trudno wykładać gęsty krem na kuleczki?

wonsz

@Shivaa łyżka po łyżce zrzucane porcje i tylko na koniec wyrównać górę to nawet nie było jakoś strasznie irytujące.


A warto bo groszek jest o wiele bardziej słony niż ciasto i całość smakuje bardzo ciekawie.

Zaloguj się aby komentować

Następna