Wołowina wolnopieczona - tylko sól i pieprz
Tak oto kończę dzień z #gotujzhejto
Bardzo dziękuję za wszystkie pioruny i wyrazy uznania
@CzosnkowySmok No ja wiem, że dużo ogórków ale jakoś tak suchooo.
Zaloguj się aby komentować
Społeczność
Gotowanie, przepisy i inne takie
@CzosnkowySmok No ja wiem, że dużo ogórków ale jakoś tak suchooo.
Zaloguj się aby komentować
@CzosnkowySmok chyba ta pietruszka nie dawała Ci spokoju
Kapary hmmm dawni nie jadłem trzeba kupić
Kapary to jakoś tak świeże, czy octowe? (´・‸・ ` )
Zaloguj się aby komentować
@CzosnkowySmok Spoko wygląda
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
@dru_gru ja kiedyś tak boczek wędziłem w garnku :p tylko zamiast spirali miałem tackę ze zrębkami i to wszystko ja minimalnym płomieniu z kuchenki :p
Zaloguj się aby komentować
@Stateczny_Pomidor Ja przy smażeniu steka
Zaloguj się aby komentować
Zmywarka nie jest dla dwóch osób jakąś potrzebą. Tak to AGD jest.
Zależy od tego co lubisz.
Kup gotowy zestaw talerzy: 4 duże, 4 małe, 4 na zupę. Sztućce to samo. IKEA czy coś.
Podobnie 4 kubki. 4 szklanki. 4 kieliszki jak masz zamiar używać. Ktoś przyjdzie to masz, jest brudny jeden, drugi ma partnerka to są jeszcze dwa kubki.
Noże nie muszą być drogie, byle mieć czym ostrzyć.
Toster czy opiekacz to kwestia gustu. Podobnie gofrownica.
Garnki jakieś porządne, nie muszą być drogie. Patelnie sam mam z warstwą kamienną - nie Tefal, nie tanie, ale zajebiste. Wok jak lubisz chińszczyznę.
Najtańsze miski plastikowe sztuk kilka na jakieś naleśniki czy sałatkę. Nie przezroczysta? Kiedyś kupisz ładną.
Zestaw podstawowych łyżek do mieszania, łopatki, siateczka, durszlak, tarka. To wszystko niedrogo, a można kupić planując coś gotować na przestrzeni kolejnych tygodni. Jutro przykładowo tarki nie potrzebujesz - ani przez tydzień? To kup za tydzień. Albo na necie. Przyjdzie. Luz.
Ja tak robiłem i to dwa razy i z czasem wymiana na ładniejsze rzeczy - powiedzmy, że naraz do 2tys i pewny stopniowo coś zmieniać.
Zestaw dobrych garnków i patelni 500zł (dobrych nie znaczy z najwyższej półki)
Noże 150zł
Sprzęt elektroniczny wedle uznania imo minimum air fryer i zestaw do gotowania na parze bo ja tym da się zrobić masę zdrowych, odżywczych posiłków.
Blendera się używa rzadko, bez niego da się przeżyć ale to w sumie zależy od diety danej osoby, rozumiem, ze dla niektórych może być niezbędny.
Ja mam w kuchni jeszcze ekspres do kawy i saturator. Łącznie koło 2k.
@wombatDaiquiri zadając takie pytanie można już zauważyć że masz umysł biedaka. Oszczędzanie to dobra cecha, ale ty jesteś zwykłym zgredem
Zaloguj się aby komentować
Wyglądają jakby spały
@Z_buta_za_horyzont oliwa bo przecież boczek za chudy
A tu w cieście francuskim z szynką parmeńską i camembertem.
Zaloguj się aby komentować
@wonsz Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż #!$%@? obrońcy oryginalnej carbonary. Te zjeby zachowują się jakby sami pracowali we włoskich kopalniach co najmniej 40 lat. I po ciemku pod ziemią mieszali jaja z makaronem o temperaturze nie przekraczającej 58 stopni. #!$%@? boczek, źle. Ma być #!$%@? pancetta dojrzewająca w słońcu północnych Włoch, smagana wiatrem wiejącym z alp. Przynajmniej tak Ci się wydaje, dopóki jednego #!$%@? nie zastąpi jeszcze większy zjeb: "COOO?? PANCETTA? TY #!$%@? BEZ SZKOŁY GASTRONOMICZNEJ, MA BYĆ GUANCIALE TYLKO TO JEST JEDYNA ORYGINALNA BLABLASRATATATA mnie źle dotykał jak byłem mały i dlatego teraz #!$%@? innych na grupach z jedzeniem" O śmietanie nawet #!$%@? nie waż się wspominać, zapomnij, że istnieje bo Cię #!$%@? zjedzą. Żółtko za bardzo ścięte? pewnie przekroczyłeś temperaturę makaronu o 0,7 stopnia, #!$%@? to do kosza. CHYBA #!$%@? TEGO NIE ZJESZ? #!$%@?ŁO CIĘ? TAKIE ŚCIĘTE ŻÓŁTKO? Dobra #!$%@?, myślisz posypiesz parmezanem, no ale DO #!$%@? PANA NA WSZYSTKIE ŚWIĘTOŚCI PARMEZAN?!! TYLKO PECORINO INACZEJ CIĘ ZNAJDĘ I ROZJEBIĘ CI TE PATELNIE Z PODRÓBĄ CARBONARY NA ŁBIE. A jeszcze lepiej jak się znajdzie dwóch takich pederastów naraz, i jeden mówi, że się daje same żółtka, a drugi, że całe jajka. O #!$%@? o boże, wtedy dopiero się zaczyna jazda. Jeden się zesra, drugi się obsra.
#pasta
Carbonarę opracował Renato Gualandi podczas kampanii włoskiej.
Miał przygotować bankiet dla oficerów brytyjskich i amerykańskich. Udostępniono mu zapasy wojskowe, m.in.
* makaron
* tuszonkę
* jaja w proszku
* śmietankę (sic!) w proszku
Ot i cała carbonara. Reszta to typowo włoskie bajkopisarstwo i napinanie snobów.
@wonsz Będziesz gnił w Sztumie, a później, w piekle, gotował się w kotle z bigosem.
Zaloguj się aby komentować
@Endrevoir ja w końcu z bibimbap przerzuciłem się na jeszcze bardziej banalne japchae.
Ale kuchnia koreańska to też wymagające dania, na przykład takie kalbi. Same wołowe żeberka przygotowuje się niezwykle żmudnie.
@Endrevoir jeśli wszystko trzeba smażyć oddzielnie, to: po pierwsze nie dla mnie. po drugie: dziwne, że się nie urodziłem Węgrem
Natomiast wygląda smakowicie. I tak bym to wymieszał, szkoda żółtka
Jak ja tego nienawidze, rownie dobrze moznaby wssystkie skladki polozyc do osobnej miski i osobno jesc. Nie rozumiem koreanskiej kuchni. Tzn korean bbq daze wielka miloscia, ale te ich miskowe twory to dla mnie porazka.
Zaloguj się aby komentować
Ja dzisiaj detox od grilla. Smacznego
Zaloguj się aby komentować
Podziel się przepisem i w sumie karbowanymi pomidorami też
Zezwalam.
A oddzielasz miąższ czy gotujesz wszystko tak długo aż nadmiar wody wyparuje?
Zaloguj się aby komentować
Oddaja #hejtokoksy
Zaloguj się aby komentować
@Piechur no halo gdzie ty jesteś? Jak wyszło? Już 3 godziny minęły
O człowieku ale bym się chciał z tobą zaprzyjaźnić teraz
@Piechur Kurna co tu się dzieje!? Co to kurna jest!?
Zaloguj się aby komentować
@Czokowoko jakie warzywa wariacie?
Ziemniory, marchewka, cebula i czosnek dla smaku.
Pierwsze co pomyślałem (czasem mi się zdarza), że zrobiłeś go na grillu w tym rękawie ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
Na grillu to ja będę robiony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Czokowoko z doswiadczenia radze polozyc to na blache a nie na ruszt. Kiedys bardzo czesto uzywalem tych wokrow/rekawow i czasami zdazylo sie ze pekal.
Zaloguj się aby komentować
profanacja gofra!!!!
@SuperSzturmowiec jaka profanacja? Pyszne sa takie gofry, jedna z moich ulubionych sieciowek to "Waffle house" pycha
@SuperSzturmowiec może nie najlepsze ale bez przesady z tą profanacją.
Jeśli z jakiegoś powodu nie można jeść mąki pszennej to jest to super rozwiązanie. Na słodko też są dobre.
Zaloguj się aby komentować
@scorcc wygląda, jak nietoperze na suficie
@em-te Może i to one ale co tam, panie ja tu piorunuję uśmiechniętą zupę
Zaloguj się aby komentować
@wonsz ale jak to śmietana, gdzie są te moje guziczki do banowania
@bojowonastawionaowca szybko, szybko, nim złoży jaja
@wonsz I pamiętaj o goudzie.
@dolitd kurła tak mi właśnie chodziło po głowie z goudą ale nie byłem pewien i nie chciałem przesadzić
@wonsz i zamiast tego gówna ze zdjęcia daj prawilny polski boczek
Zaloguj się aby komentować
To na tłuszczu smażone?
@SunSenMeo nie no niedawno ktoś wrzucał pomysł na leniwą karpatkę na groszku ptysiowym to też zrobiłem
Mordo jaki groszek?
@wonsz leniwa karpatka? XD
@moll Za długo trzymał na wierzchu i coś złożyło jaja!
@vredo jak wonsz to jego własne pewnie
Muszę też się w końcu zebrać i zrobić. Nie było trudno wykładać gęsty krem na kuleczki?
@Shivaa łyżka po łyżce zrzucane porcje i tylko na koniec wyrównać górę to nawet nie było jakoś strasznie irytujące.
A warto bo groszek jest o wiele bardziej słony niż ciasto i całość smakuje bardzo ciekawie.
Zaloguj się aby komentować