#polska #kielce
jajkosadzone

Stolica wojewodztwa,prawie 200 000 mieszkancow- small city

Aha

Deykun

@jajkosadzone tak, mieszkasz w małym mieście.

To_uff

@jajkosadzone jedyne co wiem o Kielcach, to że produkują tam majonez kielecki.

jajkosadzone

@Deykun

Ja nigdy nawet w Kielcach nie bylem xD

P.S aktualnie to ja mieszkam w totalnej dziurze w dupie

Deykun

@jajkosadzone

Ja nigdy nawet w Kielcach nie bylem xD

Bo i po co jakieś małe miasto. ;d

def

Wyrob octowy nie majonez

ErwinoRommelo

@def smak zycia, ostry i wyrazisty !

voy.Wu

@def wy tak z tym octem w kieleckim jak prezydent z demokracją. winiary ma gorszy skład i musi stosować sztuczne konserwanty żeby ten wyrób majonezopodobny się nie skisł po 3 dniach. a najzabawniejsze że stosują kwas etylenodiaminotetraoctowy, czyli syntetyczny ocet, obok normalnego . nawet na occie was kroją i stosują tańsze zamienniki syntetyczne. ważne że w oczy nie piecze bo wiadomo że po to jest majonez żeby go w oczy wcierać.

def

@voy.Wu winary to gówno, roleski premium to król majonezów jak lew król dżungli

voy.Wu

@def zawiera ten sam sztuczny ocet, wykorzystywany też w produkcji papieru. masz tu dobry majonez już na całe święta i zamknijmy temat

7a69af31-fd57-4fb4-9ec0-10fdd2731917
def

@voy.Wu nie kłam

skład:

olej słonecznikowy (79 %), woda, żółtko jaja kurzego (6 %), cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA.

voy.Wu

@def sól wapniowo-disodowa EDTA = E385 = sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego.

oprócz majonezu używany w czyszczeniu gazociągów i produkcji papieru.

def

@voy.Wu no, przeciwutleniacz, normalna rzecz, kiedy nie konserwujesz majonezu octem spirytusowym

voy.Wu

@def normalna dla producentów wciskających ludziom tanie substytuty produktów spożywczych, jeszcze pod nazwą "premium". to jak cukier waniliowy i cukier wanilinowy. ten drugi tez jest łagodniejszy, ale koło wanilii nawet nie leżał

def

@voy.Wu oczywiście da się osiągnąć shelf-stable przez dodanie do majonezu 50% octu i nawet niektórym będzie to smakować, ale nie oszukujmy się, ocet spirytusowy wcale nie jest lepszy niż sól wapniowo-disodowa dla zdrowia, a zwłaszcza w takich ilościach, jak w kieleckim

voy.Wu

@def to jak narzekanie na mąkę w chlebie. jest dużo innych łagodnych w smaku produktów, kaszka manna, hummus, sucharki z herbatką. czemu upierać się że wykastrowany majonez jest lepszy niż normalny?

def

@voy.Wu kielecki to nie jest "normalny" majonez to ocet z olejem

voy.Wu

+ zółtka + musztarda = majonez. to jest definicja majonezu. a to co jest w winiarym czy tym roleskim też, to sam producent się tego wstydzi i już zamiast uczciwie E385 napisać, to jakieś sztuczki stosują, typu: pół nazwy sól jakaś tam, a to co brzmi jak z laboratorium dextera to skrótem damy


edit: "i weź tam stasiu jeszcze 'premium' jebnij od frontu na słoik, to ludzie kupio"

Johnnoosh

Wygląda jak jakaś nowa religia - Majonezizm 😄

Felonious_Gru

@Deykun sama chemia, aż świeci

voy.Wu

@Felonious_Gru przyjżyj się dobrze, to nie winiary tylko Kielecki. i nie świeci tylko blask od niego bije.

Felonious_Gru

@voy.Wu Winiary to może stać w blasku jupiterów

Deykun

@Felonious_Gru imho to chemia robi smak w majonezie

Felonious_Gru

@Deykun o, fan kieleckiego przyszedł. Pewnie pod żebrami to kosy trzymasz xd

Deykun

@Felonious_Gru dowcip na tobie, mój ojciec i jego ojciec mają w sumie pewnie 70 lat pracy w Winiarach dx

Orzech

@Felonious_Gru Ale Cię piecze

Felonious_Gru

@Orzech to po co brałeś kielecki?

Orzech

@Felonious_Gru co?

Felonious_Gru

@Orzech no jak cię kielecki piecze to po co go kupujesz?

Orzech

@Felonious_Gru trochę to nie ma sensu, ale Ciebie zawsze piecze dupsko o kieleckiego, który jest nad-majonezem


Sam fakt, że Kielecki dzielnie się broni na rynku przed tfu nestle i innymi wyrobami majonezopodobnymi to już w ogóle

Felonious_Gru

@Orzech mnie piecze bo raz go w życiu kupiłem. Najgorsza inwestycja kiedykolwiek

Orzech

@Felonious_Gru Po prostu nie możesz znieść smaku prawdziwego, dobrego majonezu. Ale cóż, widocznie masz lepszy gust niż np. Makłowicz

Felonious_Gru

@Orzech Makłowicz był pijany wtedy, każdy ma chwilę słabości

sranko_csv

kielecki promuje polskie regge? Chyba przerzucę się na winiary

BapitanKomba

@sranko_csv Kętrzyński, Pudliszki, Pomorski (mój ulubieny). Ale nie gówno od Nestle ( ͠° ͟ʖ ͡°)

sranko_csv

@BapitanKomba taa, to był tylko taki żarcik - tego gówna nestlowskiego to bym nie tknął choćbym miał zdechnąć z głodu.

UmytaPacha

O MÓJ BORZE DOKTORZE @ErwinoRommelo

ErwinoRommelo

@UmytaPacha swieta relikwia! Bym padl na kolana i krzyczal hallelujahhhh

Pan_Buk

@Deykun Wieczko wzdęte, a powinno być wklęśnięte - ja bym nie ryzykował z takim produktem.

DonRzoncy

@Deykun Teraz poproszę taki z kwaszeniakami, tylko kilka razy większy x)

Zaloguj się aby komentować